martes, 17 de diciembre de 2019

Bolivia: Nu kan generalerna köpa vapen direkt i utlandet utan upphandling. Första steget mot korruption på högsta nivå!

Bolivias feminina variant av landets "Pinochet", Jeanine Áñez, vägleds av en hög militär.




Bolivia: Nu kan generalerna köpa vapen direkt i utlandet utan upphandling. Första steget mot korruption på högsta nivå!

Av Dick Emanuelsson

Var det inte en interimsregering som utsåg sig själv med den enda uppgiften att utlysa val i mars?


IGÅR MEDDELADE ”KUPPJUNTANS FEMININA PINOCHETVARIANT” Jeanine Áñez att det nu är fritt fram för generalerna i de väpnade bolivianska styrkorna att göra sina uppköp av vapen och annat materiel DIREKT av vapenhandlarna i utlandet. För det behövs ingen upphandling, Försvarsministeriet handhar processen, meddelade den bolivianska dagstidningen La Razon [1].


Vad betyder det beslutet i klartext?

Jo, att den utsedde vapenhandlande generalen/erna tar direkt kontakt med sin ”kontakt” inom det säljande vapenföretaget i utlandet och gör upp ett ”kompispris”. I klartext betyder det att bägge parter tjänar på vapenkontraktet medan det blir den skattebetalande bolivianen som får betala överpriset.


I HONDURAS, LANDET DÄR jag sitter sedan 15 år var och är det vanligt under högerregeringarna, av liberalt och konservativt snitt, att hälsovårds- och försvarsministeriet gjorde dessa ”direktköp” och att dess handlingar låstes in ordentligt i arkiven i ministeriet utan någon demokratisk eller parlamentarisk insyn.

Det är också möjligt att den självutnämnda ”presidentskan” Jeanine Áñez, som representerar ett parti som i senaste valet bara fick fyra (4) procent också ingår i ”direkt-köps-kartellen”.

Det är också möjligt att detta kommersiella korrumperande förfarande var en del av ”uppgörelsen” med de väpnade styrkorna högsta befäl för att få deras stöd i statskuppen mot president Evo Morales.


FÖR ATT HA EN FÖREVÄNDNING för dekretet, artículo 5 del decreto 4116, som kuppkvinnan Áñez fattade helt självvådligt beslutade om, finns det ingen gräns för hur mycket generalerna kan inhandla, bara att det ska handla om ”Säkerhet och Försvar av Staten”, som vi utgår från att varje regering verkar för.

Uppenbart känner kuppregimen att de ännu inte går på säker mark. För vid sidan av att de väpnade styrkorna höjdare kan inköpa vapen och ges unika möjligheter att berika sig genom direktinköp, fattade regimen också beslut om att inhandla nya kvantiteter av tårgasbomber för att sättas in i protesterna mot juntan i La Paz.

Inte heller här beslutades om en begränsning av anslaget för inköp av tårgas för kommande repressiva aktioner när beslutet togs den 5 december i år.

I Honduras där tårgasen lägger sig som en giftig kappa över människorna vid protesterna, konstaterade Läkarkollegiets ordförande SUYAPA FIGUEROA att en maskin för att bespruta denguemyggan, som i Honduras har kostat 200 honduraner livet sedan epidemin startade för sex månader sedan, kostar 1500 Lempiras, cirka 570 svenska kronor, medan en enda tårgasgranat kostar det dubbla, 3000 Lempiras eller 1136 kronor [2].

I Bolivia anklagas militär och polis för att ha genomfört två massakrer och skjutit ihjäl 20 personer vid dessa två tillfällen. Sammanlagt har 32 bolivianer mördats av kuppjuntan och hundratals har skottskadats.

Källa:


No hay comentarios:

Publicar un comentario