viernes, 13 de diciembre de 2019

98 internationella experter hävdar att det inte ägde rum valfusk i valet i Bolivia

Video (på spanska): https://youtu.be/0J-tjooQyK4





98 internationella experter hävdar att det inte ägde rum valfusk i valet i Bolivia

TEGUCIGALPA / 2019-12-13 / Experterna, som kommer från de främsta universiteten i USA men även Latinamerika uppmanar OAS att dra tillbaka sina påståenden om insinuationer om valfusk. Samtidigt uppmanar de USA-kongressen att utreda OAS´ agerande i Bolivia som ledde fram till militärkuppen den 10 november. De kräver också att allt stöd från USA till kuppregimen i La Paz upphör.

Som en parallell till valet i Bolivia exemplifierar de 98 experterna guvernörsvalet i Lousiana i USA. Där vann den demokratiske kandidaten John Bel Edwards med 2,6 procent över sin republikanske motkandidat  efter att ha legat under nästan hela valnatten. Men när rösterna från Orleans kom in vände trenden eftersom 90 procent av invånarna i den regionen röstade på demokraten.


NÄSTAN IDENTISKA FÖRHÅLLANDEN råder på stora delar av Bolivias landsbygd där MAS och Evo har ett bedövande stöd som i vissa valkretsar uppgår till 95 procent. Inget märkligt eftersom det är dessa befolkningsgrupper av bönder och ursprungsbefolkning som tidigare exkluderats politiskt, ekonomiskt och socialt av de nyliberala högerregeringarna. I Evo och MAS fann de sin representant.

I valet den 20 oktober ansåg OAS att de 17 procent av rösterna som återstod från landsbygden, som alltid kommer in sent och som när de räknades ökade Evo Morales försprång till tvåan Carlos Mesa med mer än de nödvändiga 10%-en att denna vändning var anmärkningsvärd och ”drastisk”.

Men när oppositionskandidaten i Honduras´ val november 2017 ledde med fem procent (5%) och Valtribunalen stoppade räkningen, formaterade om serverns hårddisk som stod still i 36 timmar och därefter körde igång, visade det sig att ”USA:s man i Honduras” ledde med 1,3 procent. För USA-ambasadören och State Departement var det signalen för att erkänna Juan Orlando Hernandez som vinnare i presidentvalet.

OAS:s delegation i Honduras bestående av observatörer, tekniker och ingenjörer sa inte ett smack. Men det är klart, delegationen leddes av JORGE QUIROGA, en av de främsta kuppmakarna i Bolivia, före detta vicepresident i den blodbesudlade general Hugo Banzers regering.

Det är detta klientel av ”experter” som OAS utser när de ska ”granska” val i Latinamerika och Karibien.

Dick Emanuelsson

No hay comentarios:

Publicar un comentario