miércoles, 10 de octubre de 2018

Bolivia: Enligt Världsbanken är den bolivianska ekonomin en av de mest blomstrande på den amerikanska kontinenten

Tretton år av avkolonialisering som uttryckts i nationaliseringar av Bolivias olja- och gasreserver samt en kraftfull satsning på sociala och ekonomiska reformer har skapat en av kontinentens mest framgångsrika och stabila ekonomier, enligt Världsbanken. Men det har skett trots USA-ambassadens konspirationer och försök att stimulera högern och separatistiska krafter till att med våld störta den mest populära regeringen i Bolivias parlamentariska historia. President Evo Morales har inte, i likhet med kontinentens högerregimer, underordnat sig USA-diktaten utan kastat ut både USA-ambassadören, DEA som USAID.




Bolivia: Enligt Världsbanken är den bolivianska ekonomin en av de mest blomstrande på den amerikanska kontinenten

Av Dick Emanuelsson

TEGUCIGALPA / 2018-10-10 / Världsbanken, dominerad av USA kan knappast anklagas för att hysa några revolutionära ståndpunkter eller sympatier för de latinamerikanska vänsterregeringarna. Snarare tvärtom.

Men den bolivianska ekonomiska utvecklingen det senaste decenniet och efter nationaliseringarna av olja och kontinentens näst största gasreserver har varit ständigt uppåt. Och det är svårt att förneka eller dölja, även för Världsbanken.

För den som besökte La Paz för 15 år sedan har i dag svårt att känna igen sig, med tanke på de förändringar i infrastruktur och andra sociala investeringar som genomförts.

Kastade ut USA-ambassadören

Att detta och den anmärkningsvärda ekonomiska tillväxten sammanfaller med att Evo Morales kastade ut USA-ambassadören Philip Goldberg (med förflutet från separationen av Jugoslavien) den 10 september 2008 och DEA (utpekad i Latinamerika som den verkliga och största drogkartellen) som konspirerade med den separatistiska högern i provinser som Santa Cruz och Tarija i Bolivia, är en händelse som ser ut som en tanke. År 2013 åkte även USAID ut, det organ som i Latinamerika betraktas som CIA:s ”biståndsorgan”.

Målet för USA-ambassadens intriger år 2008, enligt Morales, var en statskupp för att avsätta vänsterregeringen i La Paz. Men den misslyckades, mycket tack vare folkmobiliseringen och det omedelbara stödet regeringen Morales fick av UNASUR, den kontinentala organisation som olika högerregeringar som Argentina och Colombia vill lämna.

Colombias före detta president Juan Manuel Santos, med stöd av Uribelägret och Santos efterträdare på presidentposten, Ivan Duque föredrar hellre ett Natomedlemskap med USA i spetsen än en latinamerikansk integration.

USA-ambassadören Philip Goldberg samtalar med Ruben Costas, ordförande för Civilkommittén i Santa Cruz, oppositionens fäste och centrum för statskuppsförsöken mot president Evo Morales 2007-2009.


Evo talar reformer medan högern
vill stoppa hans presidentkandidatur. . . .

– Tidigare var det en enda strid för att förändra denna ekonomiska modell av permanent utplundring av våra naturresurser. . Ekonomin var i händerna på utlänningarna och vi har bestämt att återvinna dem. Tack var kampen nationaliserade vi och nu slår vi rekord i ekonomi, sa Evo Morales på ett massmöte i Bolivia igår.

Det var samtidigt ett startskott för en valkampanj där Morales och vänstern talar om politiska reformer medan hela den politiska oppositionssfären, från höger till extrem vänster har enats med ett enda mål; att stoppa Evo Morales kandidatur.

LÄS MER:

Oktober 2005:
Socialism eller kapitalism med indianskt ansikte i Bolivia?

Latinamerikareportern Dick Emanuelsson intervjuar Bolivias vicepresident Alvaro Garcia Linera, arkitekten bakom en ”Andinsk och Amazonisk kapitalism”


3 maj de 2013
USAID får foten i Bolivia

9. OKTOBER 2014
Bolivia: ”Nu är det vi ’los indios’ som bestämmer”

14 januari 2009:
Un nuevo paso hacia la refundación del país


Källa:

No hay comentarios:

Publicar un comentario