lunes, 30 de agosto de 2021

Bolivia ska revidera alla röstprotokoll från valet 2019 för att en gång för alla begrava OAS´ påstående om valfusk

 
"En utmärkelse till OAS för sitt arbete i stödet till statskuppen i Bolivia"


Bolivia ska revidera alla röstprotokoll från valet 2019 för att en gång för alla begrava OAS´ påstående om valfusk

Av DICK EMANUELSSON


Wilfredo Chavez
TEGUCIGALPA / 2021-08-30 / Det är landets statsåklagare WILFREDO CHÁVEZ som i dag kom med brasklappen om att hans institution och landets Riksrevisionsverk (la Contraloría) ska revidera de 35,000 skannade röstprotokollen som vid valkvällen den 20 oktober 2019 mejlades in till den Valtribunalen (Tribunal Supremo Electoral, TSE).

Vad OAS tekniker gjorde under sina veckor i Bolivia var att ta ett stickprov från 4600 röstprotokoll vilket bara utgör 13,1 procent av det totala antalet valdistrikt som uppgick till totalt 35,000.

Men, enligt Henry Ara, chef för Bolivias Riksrevisionsverket, har OAS ”inte verifierat och analyserat röstprotokollen”.

– De gjorde bara stickprov. Inte heller fastställer rapporten om hur stor andel av påstått valfusk som skulle ha inträffat, om det har hänt och ännu mindre kan de avgöra vem människorna är som ska ha verkställt brottet.

"Jag kan inte fatta att OAS stöder statskuppen"! sa Evo Morales efter att "USA:s Ministerium för Koloniala Angelägenheter", som Che Guevara karaktäriserade OAS, hade avgett sin preliminära rapport som i praktiken satte kniven i den bolivianska demokratin den 10 november 2019.




OAS´ Almagro grattade kuppmakaren

Beslutet om att verifiera röstprotokoll för röstprotokoll sänder förmodligen iskalla kårar efter ryggen OAS´ i dag avskydde generalsekreterare, Luis Almagro. Denne påstod i ett Twitter den 12 november 2019, samma dag som kuppmakaren Jeanine Añez utsåg sig själv till `interrimspresident´ i Bolivia att det var den störtade presidenten Evo Morales som hade begått en statskupp, via ”det stulna valet den 20 oktober 2019”.

Denne ”neutrale” OAS-chef hade dessutom skrupler för att samma dag ringa upp den blonderade Bolivias egen ”Pinochet” som helt korrekt tolkade telefonsamtalet som ett erkännande av den civila kuppjuntan som hade utsetts denna dag.

Luis Almagro anklagar i ett Twitter för att ha ha genomfört en statskupp via "valfusk" den 12 november 2019. Samma dag ringde han upp kuppledare Jeanine Añez för att gratta henne som "interimspresident"!


Högern besegrades både 2019 och 2020

Landets statsåklagare Wilfredo Chávez är en välmeriterad advokat som retat gallfeber på landets högeropposition flera gånger tidigare:

– Revideringen av protokollen kommer att bidra till att förloraren (Carlos Mesa) tvingas acceptera att han besegrades två gånger på ett övertygande sätt. Jag ska studera de 35,000 röstprotokollen, och vi kommer att se det slutliga resultatet så att teorin om valfusk faller en gång för alltid.


Högern brände ned valtribunalerna och hem

Ställd inför denna nyhet, som måste ha fallit ned som en blixt från en klar himmel för parlamentsledamoten Alejandro Reyes, från samma parti som Carlos Mesa, förklarade denne den makabra `nyheten´ att ”alla dessa röstprotokoll brändes upp när flera regionala Valtribunaler i landet brändes ned av människor från MAS som attackerade domstolarna”!

Jo, det är sant att majoriteten av de regionala Valtribunalerna i landet brändes ned, men inte av regeringspartiets MAS´ anhängare. I stället försvarade dessa MAS´ och Evo Morales valseger. Men när inte polisen stoppade fascisterna, var det anhängarna till regeringen Morales som blev jagade av den fascistiska mobben från oppositionen.

Deras hus brändes också ned, som i fallet med Evo Morales äldre syster som senare avled. Den kvinnliga borgmästaren i Vinto, María Patricia Arce Guzmán överfölls, skändades och förnedrades offentligt när hon målades röd. Ett tiotal ur Morales´ regering tvingades söka asyl på den mexikanska ambassaden och var nära att bli lynchade när fascistmobben försökte ta sig in på ambassaden. Påståendet från Alejandro Reyes är ett desperat försök att skriva om historien, ställd inför det faktum att nu ska ALLA röstprotokollen revideras, inte bara det urval OAS-teknikerna gjorde.


CARLOS MESA (infälld bild) och hans högerextrema anhängare som brände ned sju regionala Valtribunaler (TSE) i tron att de skulle kunna förhindra en omräkning och verklig AUTENTISK revision av valet den 20 oktober 2019.


OAS´ manipulerande `rapport´

Statsåklagaren Chavez menar att den bolivianska staten blev föremål för ett hån från OAS´ sida. Han listar upp fyra oegentligheter i OAS:s arbete.

  1. Den följde inte nationella och internationella revisionsstandarder.

  2. Sedan granskades inte de 35,000 valprotokollen utan prover togs baserades på tendenser som fastställts av TREP (Överföring av Preliminära Valresultat) och inte av dataregistreringen av det fastställda valresultatet i varje valdistrikt.

  3. För det tredje kritiserade han att en påstådd `misstänksam förändring av röstutvecklingen hade fastställts till förmån för MAS´, i slutet av räkningen. ”De (OAS) tog inte hänsyn till att Evo Morales hade (och har) fler röster i avlägsna områden (den så kallade ”Voto Rural”, landsbygdens valstöd till Evo). Det är inte, var inte och kommer aldrig att vara en ovanlig trend, sa Chavez.

  4. Den fjärde punkten indikerar att OAS utfärdade en preliminär rapport som inte fanns med i avtalet (mellan regeringen och OAS). Chavez erinrade om att det kontinentala organet den 10 november publicerade resultatet av rapporten på sociala nätverk utan att informera Morales. Den dagen satte de högsta generalerna från armén och polisen ett ultimatum till Morales att avgå eller. . .!

 

OAS ansvarig för ett 40-tal döda

I en intervju med Radio Kausachun Coca, sa Evo Morales:

”I gryningen den 10 november (2019) ringde de (OAS´ folk) oss och berättade att de skulle tidigarelägga publiceringen av rapporten. Jag sa till dem, att om de skulle publicera den rapporten skulle människor komma att dö och det skulle bli deras (OAS´) ansvar. Och det var det som hände”, sa Morales.

Riksrevisionsverket drog, enligt Statsadvokaten Chavez slutsatsen att det inte ägde rum en verklig revision av valresultatet, snarare en integritetsrapport om valet.

– Därför kan den inte vara bindande. Det måste sägas helt klart: det ägde inte rum något valfusk, understryker Statsadvokat Chavez.




 


No hay comentarios:

Publicar un comentario