miércoles, 17 de febrero de 2016

”Smutsigt mediekrig” inför Bolivias folkomröstning på söndag

Evo Morales för ytterligare en presidentperiod?
Hans två regeringar är ett unikum för ingen tidigare regering under Bolivias historia har gett så stor politisk stabilitet
som Morales´. Receptet var från början att nationalisera landets stora gas- och oljetillgångar samt gruvsektoron i landet.
Den politiska högeroppositionen ägnar sig åt skvaller och psykologisk krigföring, finansierad av USA.
”Smutsigt mediekrig” inför Bolivias folkomröstning på söndag

Av Dick Emanuelsson
TEGUCIGALPA / 2016-02-17 / På söndag går Bolivia till val och folkomröstar om den sittande populäre president Evo Morales kan ställa upp för omval 2019. Ja-sidan anklagar högeroppositionen för att föra en smutskampanj finansierad från USA-ambassaden medan oppositionen vädrar morgonluft efter högerframgångarna i valen i Argentina och Venezuela nyligen.

”Jag delar idén om att president Morales har rätt till ett privatliv. Han är en gammal ungkarl med rätt att ha en fästmö. Konstigt vore det om han inte hade det”, skrev Ismael Schabib Montero, före detta viceamiral i Bolivia och en notorisk politisk fiende till vänsterregeringen.

Denna typ av skvaller med politisk underton har exploderat i Bolivia innan och under valkampanjen. Harmlöst, kan det tyckas, men de sociala nätverken bokstavligen sprängs av anonyma påståenden som utan tvekan har skakat både regering och kampanjen för ett Ja.

”Skvallret” har alltid ett politiskt mål, menar en av Latinamerikas främste vänsterintellektuella, Atilio Borón. I en artikel i den mexikanska dagstidningen La Jornada konfronterar han med denna typ av politiska utspel som han kallar för ”psykologisk krigföring” mot de progressiva regeringarna i Latinamerika.Skvaller eller politik?

Nej-Kampanjen mot att den oerhört framgångsrika regeringen Evo Morales ska kunna ställa upp i ytterligare val, har koncentrerats sig vid en kärleksaffär. Inte om att Bolivia betraktas som en av de mest framgångsrika ekonomierna i Latinamerika eller att fattigdomen har reducerats dramatiskt, enligt Cepal, FN:s ekonomiska organ i Latinamerika.

Ayamaraindianen hänför utan tvekan många bolivianska kvinnor. Den unga företagaren Gabriela Zapata ingick ett förhållande med Morales efter presidentvalet 2005. Det varade till 2007 då paret fick ett barn som avled.

Underrättelsechef

Carlos Valverde var chef för den militära underrättelsetjänsten i Bolivia 1989-1993 men omskolade sig till journalist. Att han också, i likhet med viceamiralen Ismael Schabib är en av Evo Morales´ hårdaste kritiker, är det ingen som tvekar om. Valverde anklagade presidenten för att gynna sin före detta flickvän, Gabriela Zapata genom hennes förbindelser med det kinesiska verkstadsföretaget CAMC Engineering Co. Ltd. Detta har ett kontrakt med den bolivianska staten på 566 miljoner dollar och Zapata har kontrakt med CAMC.

Historien hade med andra ett riktigt, som journalister brukar säga, smaskigt upplägg; en ung vacker affärskvinna som hade haft ett relativt okänt kärleksförhållande med Bolivias mest eftertraktade ungkarl som kulminerade i ett barn som senare avled.

Oppositionen, som inte har något politiskt program mer än att den inte vill att president Evo Morales fortsätter för att det innebär en ”diktatur”, såg sin gyllene chans att attackera presidenten. I de sociala nätverken framställs han som opålitlig och korrumperad.

På en presskonferens bekräftade Morales att han hade haft ett förhållande men som upphörde 2007. Sedan dess har han inte haft någon som helst kontakt med Gabriela Zapata, som bekräftade uppgiften. Hon säger att hon kommer att stämma Valverde för ärekränkning.

Miljoner dollar till oppositionen

Enligt USA-advokaten och journalisten Eva Golinger, anslog USA helt öppet bolivianska organisationer 120 miljoner dollar mellan åren 2005-2008 med målet att ”bekämpa narkotikahandeln”. Evo Morales svarade och kastade ut USA-ambassadören Philip Goldberg den 11 september 2008, efter att oppositionen försökt splittra upp statsbildningen Bolivia. Efter det förändrades kanalerna anslagen till den bolivianska oppositionen.

Den nuvarande NEJ-kampanjen anklagas av regeringens ministrar för att ha fått 200.000 dollar av USA-ambassaden. De främsta USA-organen som förmedlar pengar i Bolivia är NED (The National Endowment for Democracy) och USAID. Det är så kallade ”NGO:s”, sammanlagt 19 organisationer som alla motståndare till regeringen som står som mottagare. För det senaste kända året, 2014, har dessa 19 organisationer fått sammanlagt 1,208,668 dollar, eller cirka 10,3 miljoner kronor.

– Aldrig någonsin tidigare och med mindre synliga metoder för medborgarna, backar USA beslutsamt upp den bolivianska oppositionens aktiviteter via NED, IRI (Republikanernas organ) och NDI (motsvarande Demokraternas), skriver Borón. Målet är att förhindra att folkomröstningen den 21 februari konsoliderar det politiska projektet som Evo Morales, en president från ursprungsbefolkningen, inledde för tio år sedan och som radikalt har förändrat Bolivia.
 

No hay comentarios:

Publicar un comentario