lunes, 13 de octubre de 2014

Förkrossande seger för Evo Morales i Bolivia
Av Dick Emanuelsson
 
TEGUCIGALPA / 2014-10-13 / Bolivias sittande president omvaldes i söndags efter att bokstavligt ha krossat allt motstånd. Morales vann med 61 procent. Hans parti, MAS, Rörelsen till Socialism, fick nästan kvalificerad majoritet i både senat och underhuset.

– Det bolivianska folkets seger tillägnas alla folk i Latinamerika som kämpar mot kapitalismen och imperialismen. Segern tillägnas Fidel Castro och Hugo Chavez och alla antiimperialistiska och antikapitalistiska regeringer, sa Evo Morales från presidentpalatsets balkong i La Paz.

Hans närmaste konkurrent, Samuel, cementmagnaten och hamburgerkungen Samuel Doria Medina från högerpartiet Unidad Demócrata (UD), fick 24 procent. Den förre presidenten från det kristdemokratiska PDC, Jorge “Tuto” Quiroga, fick 9,6 procent. Det gröna partiet och det regionala partiet i La Paz, PSM, fick vardera ett mandat i underkammaren men bägge förlorar sin juridiska status.

 

Unik politisk stabilitet

Det är den tredje mandatperioden som Evo Morales nu inleder i Bolivia, en politisk stabilitet helt unikt i det land där det har genomförts över 80 militärkupper sedan självständigheten från det spanska kolonialväldet.

Den unge ”Indianernas President”, som bolivianerna kallar honom, har nationaliserat landets energitillgångar, inlett en avkolonialisering och modernisering av landet sedan han tillträdde som president 2006. Från att ha varit kontinentens fattigaste folk i sällskap med Haitis, har Morales haft utomordentliga ekonomiska och sociala framgångar och det mitt i en internationell kapitalistisk kris som inleddes i september 2008 i USA. Målet är att skapa den materiella basen för socialismen i Bolivia.

 

USA:s konspirationer

USA har med alla medel försökt stoppa Morales. Först försökte USA-ambassadören i klassisk stil att skrämma bolivianerna från att rösta på Morales. När detta fick motsatt verkan stimulerade State Departement 2008 den politiska högern att med våld störta Morales. Morales´ svar blev att kasta ut både USA-ambassadören som USAID, betraktat som CIA:s civila fasad. Sedan 2008 finns det ingen USA-ambassadör i Bolivia, ej heller DEA eller USAID.

Bakom sig har Morales också en ny författning som inkluderar i stället för som tidigare, exkluderar de 36 ursprungsbefolkningar som lever i Bolivia.

Det var Evo Morales´ och MAS´ sjunde valseger där de har fått mer än 60 procent av rösterna. Inga internationella valobservatörer eller ens den egna politiska oppositionen har haft något att erinra om hederligheten i valresultaten.

– Bara som ett organiserat och enigt folk kan vi visa att vi har den demokratiska rätten att befria oss, summerade presidenten på söndagskvällen.
Nu sitter Evo Morales fram till 2020.

Dick Emanuelsson 
Läs även:


 

Bolivia går till val på söndag: “Tidigare bestämdes ´Los Gringos´, nu gör vi det, ´Los Indios´!”Elecciones en Bolivia: “Antes decidían los Gringos, ahora decidimos los Indios”


No hay comentarios:

Publicar un comentario